Povratak

Otečenje ispod očiju mačke | Promjene na zigomatičnoj kosti

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam mačka (običan kućni mačak) starog 12 i pol godina, steriliziran. Odnedavno sam primjetila da ima otekline ispod oba oka, kao da ima podočnjake, i to na dodir tvrde kao da je kost. Mačak ne pokazuje neke bitnije znakove lošeg stanja. Ima dobar apetit, i normalno se kreće. Nuždu obavlja vani tako da to ne mogu kontrolirati, ali čini se da je to u redu. Neki put primjećujem kao da mu vilica škljoca, preskakuje kad se oblizuje nakon jela. Inače je relativno zdrav mačak i rijetko ide veterinaru, boravi na otvorenom često. Sam se nakon bolesti oporavio više puta. Jede sve što i ja, odnosno ono što on želi. Zanima me Vaše mišljenje vezano za "podočnjake". LP, Nina

O: Iz ove perspektive teško je zamisliti kakve to promjene (u smislu podočnjaka) ima Vaša mačka. To što ste Vi zapazili kao „podočnjake“, tj. otečenje ispod područja očiju, moguće je da posljedica promjena na zigomatičnoj kosti koja se kod mačaka nalazi i nekako ispod očiju. Sam uzrok ovih promjena može se, naravno, dokazati samo detaljnim pregledom i dijagnostikom.

Tako, moguće je da se radi o sarkomu, granulomu, salivarnim mukocelama (zastoj sline zbog začepljenja izvodnih kanala slinovnica), poremećaju u sekreciji paratireoidne žljezde, tj. ovdje bi bilo moguć hipoparatireoidizam odnosno smanjeno lučenje parathormona. Samim time dolazi do smanjene razine kalcija u krvi, kosti postaju čvršće, tj. dolazi do osteoskleroze. No, kod ovog stanja javljaju se i drugi simptomi, povećana je podražljivost mišića pogotovo dišne muskulature pa zbog grčenja može doći i do gušenja životinje.

Zbog svega navedenog, savjetujem Vam da svakako mačku odvezete na pregled Vašem veterinaru koji će nakon pregleda i eventualne dodatne dijagnostike odrediti terapiju i pomoći Vašem ljubimcu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr